Despre noi

LaPrimulBebe sprijină informațional și emoțional gravidele și mamele din România, în primii ani după naștere. Acest sprijin este oferit în comunitățile online, prin campaniile umanitare și prin Sistemul Național de Sprijin pentru Mame BebeBunVenit.

 

Asociația LaPrimulBebe este singura comunitate din România premiată de Facebook USA și numită una dintre cele mai de impact 100 de comunități online din lume. Bursa Facebook Community Leadership Program 2018 a însemnat un an de training la cel mai înalt nivel alături de echipa Facebook, în tot ceea ce înseamnă comunități online.

 

Cu peste 230.000 membri, activăm în toate județele țării, prin filiale locale, adică grupuri județene LaPrimulBebe.

 

Misiunea LaPrimulBebe este oferirea unui spațiu online empatic, de încredere, în care mamele primesc sprijin informațional și emoțional în primii ani după naștere.

 

De două ori pe an, părinții comunității noastre își unesc forțele și se implică în campaniile umanitare organizate de LaPrimulBebe, sub forma celor mai spectaculoase licitații online. Până în prezent am strâns peste 3.800.000 de Euro, bani cu care a fost cumpărată aparatură esențială pentru maternități cu grad mare de prematuritate în București, Iași, Galați, Brașov, Sibiu, Cluj, Ploiești; secția de terapie intensivă nou-născuți Marie Curie a fost dotată cu un sistem performant de supra-avertizare care scade mortalitatea semnificativ; spitalul de pediatrie Moreni a fost reabilitat; a fost reabilitat laboratorul de oncologie pediatrică Louis Țurcanu Timișoara; a fost amenajat un etaj ce ne poartă numele în refugiul părinților cu copii bolnavi de cancer MagicHome; am renovat secția de neo-natologie Vâlcea; am dotat Secția de Neonatologie a Spitalului Județean Sibiu cu un sistem de supra-monitorizare care reduce rata mortalității în secția de terapie intensivă neo-natală și crește capacitatea medicilor de a interveni mai rapid si cu o ambulanță neonatală foarte necesară, dar inexistentă în această zonă a țării, suntem în curs de renovare a Secției de Pediatrie a Spitalului Municipal Câmpulung și urmează să demarăm proiectul de renovare a Maternității din Oltenița.

 

Am organizat 280 de evenimente de educație parentală, cu peste 50.000 de părinți prezenți în sălile noastre. Temele abordate au fost cele mai fierbinți pentru mamele după naștere: alăptarea, diversificarea bebelușului, etapele psihologice ale bebelușului, viața de cuplu după apariția copiilor, primul ajutor și educație sexuală, cum să ne protejăm copiii de abuzuri.

 

Am demarat seria evenimentelor online, care au fost puse la dispoziția întregii comunități. Acestea au abordat subiecte de mare interes pentru părinți: primul ajutor pentru copii și un eveniment pe tema nutriției, destinat întregii familii. Evenimentele au fost accesate de peste 6700 de participanți.

Despre Sistemul Național de Sprijin pentru Mame BebeBunVenit

Misiune

Misiunea Sistemului Național de Sprijin pentru Mame BebeBunVenit este de a face cunoscute societății românești nevoile emoționale și informaționale ale mamelor în primul an după naștere și de a onora aceste nevoi ale mamelor.

Starea mamei influențează direct starea și dezvoltarea emoțională și cognitivă a bebelușului ei. Pentru o viitoare societate sănătoasă este nevoie de un sistem de sprijin care să înțeleagă și să onoreze nevoile mamelor, în cea mai dificilă perioadă a vieții lor, de tranziție către rolul de mamă.

Din clipa în care mamele află că vor avea un bebeluș se confruntă cu decizii majore. Ce doctor să aleg? Unde să nasc? Dintre cele 20 de cărți recomandate de prietenele mele, pe care sa le citesc mai întâi? Apoi urmează deciziile legate de vaccinuri, medicamente, alăptare, hrănire cu biberon, antrenament pentru somn, co-sleeping, îngrijire, abordarea urgențelor pediatrice, diversificare clasică, BLW, scutece refolosibile și pare că nu se mai termină. Fiecare decizie pare excesiv de dificilă în aceste zile, când nu trebuie să fie.

Așteptările societății sunt dincolo de orice s-au confruntat părinții noștri. Normele în care am avut încredere de zeci de ani sunt acum supuse revizuirii. Stânga este dreapta iar sus este jos. Ceea ce în copilăria noastră era o gustare gustoasă și sănătoasă acum este de evitat. În acest moment, pare mai greu ca niciodată să îți păstrezi sănătatea mintală și să devii o mamă încrezătoare.

În fiecare an, peste 30 000 de femei care și-au schimbat domiciliul pentru un loc de muncă sau pentru a întemeia o familie, nasc în alt oraș decât cel în care se află părinții lor. Pentru a înțelege dimensiunea fenomenului, imaginați-vă stadionul Cluj Arena, unde are loc festivalul Untold, plin ochi, cu lăuze cu nou născuți în brațe. Singure, debusolate de atât de multe sfaturi și bombardate cu conținut din toate părțile și toate acestea venind pe fondul schimbarilor hormonale firești de după naștere. Aceste schimbări însemnând prăbușirea progesteronului și a estrogenului din corpul mamei, năvălirea valurilor de oxitocina, prolactină și adrenalină presărate cu oboseală și stres. Aceste schimbări hormonale se resimt în corpul mamei ca un sindrom premenstrual la puterea 500, ca o furtună de stări fluctuante.

Cumularea acestor factori duce la profundă anxietate și în cazurile altor factori preexistenți, la depresie. În România 8 din 10 mame suferă de baby blues sau depresie postpartum.

Anxietatea și depresia provoacă dificultăți în funcționarea zilnică, creșterea în greutate, tulburări de somn, dureri de cap, digestive, ale articulațiilor, slăbirea sistemului imunitar, cardiovascular, metabolic, slăbirea memoriei, a orientării spațiale iar toate aceste efecte fiziologice duc la scăderea încrederii în sine, alienare socială, îndepărtarea de partener, inabilitatea de a se conecta cu bebelușul și atenție scăzută la nevoile lui.

Așadar, depresia nu îi afectează doar pe cei care suferă de ea. Pe lângă rude și prieteni, bebelușul și familia sunt cei mai afectați. Există bebeluși care și-au pierdut viața în accidente de masina cauzate de tulburările de somn ale mamei.

În cazurile extreme depresia poate duce și la abuz de substanțe și gânduri suicidare.

Un copil crescut lângă o mamă anxioasă și depresivă se transformă într-un adult instabil emoțional. Mamele formează societatea în care noi trăim. Și au nevoie de ajutor.

În toate țările dezvoltate precum Finlanda, Elveția, Franța, Marea Britanie, Canada, există sisteme de sprijin pentru proaspetele mame fiindcă importanța rolului mamei în crearea societății de mâine este cunoscută. Pentru o viitoare societate sănătoasă emoțional, sănătate de care depinde succesul în viața personală și profesională este nevoie de un sistem de sprijin care să înțeleagă și să onoreze nevoile mamelor, în perioada celui mai mare dezechilibru al vieții lor, de tranziție către rolul de mamă.

Totodată, mamele din cele mai sărace zone ale țării, fără acces la tehnologie, nu cunosc importanța depistării la timp a neregulilor din timpul sarcinii și a îngrijirii corespunzătoare a nou-nascutului.

Sărăcia, urmată de lipsa accesului la educație sunt principalii factori ne situează pe primul loc la rata mortalității infantile în Uniunea Europeană.

În România, 3 mame își îngroapă bebelușul în fiecare zi.

Astăzi, România NU are un de sistem național de sprijin pentru mame.

Misiunea Sistemului Național de Sprijin pentru Mame BebeBunVenit este să schimbe acest lucru prin Programul BebeBunVenit, prin Caravana BebeBunVenit și prin Campania de conștientizare ”Vizibilitate pentru nevoile mameor” Iată cum:

Pentru mamele din România am creat Programul BebeBunVenit, un program video, ușor de accesat de pe telefon sau laptop, care răspunde la cele mai dureroase întrebări ale gravidelor și ale mamelor în primul an de la nașterea bebelușului.

Acoperă în 210 episoade foarte scurte și ușor de parcurs tot ce are nevoie să știe o mamă despre naștere, alăptare, îngrijirea bebelușului, viața ei după naștere, urgențe pediatrice, somnul bebelușului și diversificare. Pregătește mama pentru ce urmează și îi creează așteptări realiste.

Însă ne-am întrebat cum putem să oferim șansa cunoașterii și mamelor care nu au acces la tehnologie. Pentru ele am creat Caravana BebeBunVenit care ajunge în cele mai sărace zone din România, cu proiecții video educative, adaptate vieții și înțelegerii lor, din care mamele află ce au nevoie să știe pentru a depista neregulile în sarcină și pentru a îngriji corespunzător nou-născutul iar la finalul acestor proiecții primesc pachete cu haine de iarnă și produse de igienă pentru bebeluși, cu scopul scăderii ratei de mortalitate infantilă care ne situează pe primul loc în Uniunea Europeană.

În anul 2021 Caravana BebeBunVenit ajunge în județul Călărași, un pol al sărăciei din România, județ în care până nu demult mureau cei mai mulți bebeluși din Uniunea Europeană.

Campania de informare ”Vizibilitate pentru nevoile mamelor” a debutat în perioada 5-11 octombrie 2020 și a ajuns la peste 1 milion de oameni. Prin această campanie, pe care ne propunem să o dezvoltăm și să o rulăm an de an în următorii 10, urmărim ca fiecare român să cunoască și să recunoască nevoia de sprijin emoțional și informațional a mamelor după naștere. Dar mai ales să înțeleagă importanța rolului acestora în sănătatea societății în care trăim.

Viziune

În 10 ani BebeBunVenit este un Sistem Național de Sprijin informațional și emoțional de care orice gravida și proaspătă mama din România știe, și la care poate sa apeleze, impactand pozitiv viețile a 1.000.000 de părinți și copii.

Datorită Sistemului Național de Sprijin pentru Mame BebeBunVenit, în 10 ani fiecare român cu acces la tehnologie va cunoaște și va recunoaște nevoia de sprijin emoțional și informațional al mamelor după naștere, întelegând importanța rolului acestora în sănătatea societății în care trăim.

Valori

Campania BebeBunVenit are la bază valorile Asociației LaPrimulBebe, potențând nevoia de contribuție, de a primi ajutor și de a-l oferi mai departe către mamele mai puțin norocoase, fără acces la tehnologie și educație, nevoia de impactare – de a avea un impact puternic în randul mamelor din România prin inspirație și sprijin informațional și emoțional și nevoia de evoluție – de a susține educarea continuă pentru bunăstarea mamei, a bebelușului ei iar pe termen lung, prin atingerea unei mase critice care poate să producă o schimbare majoră căpătând impact asupra sănătății emoționale a societății în care trăim.

Ce-ți rămâne de făcut acum este să dai click pe butonul de mai jos.
Ne vedem în program